Historia i tradycja wypieku chleba - realizacja projektu w II A
Dodany przez admin dnia 25.06.2012
Uczniowie klasy II A pod opieką Lidii Pozorskiej i Marii Brzezińskiej uczestniczyli w zajęciach warsztatowych "Od ziarenka do bochenka", które zorganizowała 19 czerwca 2012 r. w Parku Przygody "Zielona Brama" w Przywidzu pani Anna Zulewska.
Drugoklasiści zostali przywitani w Przywidzu przez cztery sympatyczne panie: Lidię, Olę, Kasię i Gosię. Panie instruktorki zapoznawały uczniów z historią chleba, dawnymi sposobami wypieku oraz sprzętami i urządzeniami służącymi do tego celu, uświadamiały o doniosłej roli chleba w życiu człowieka, uczyły szacunku dla chleba, w ciekawy sposób rozbudzały dziecięce zainteresowania tradycjami regionu kaszubskiego.
Pełna Treść

Historia i tradycja wypieku chleba - realizacja projektu w II A

Uczniowie klasy II A pod opieką Lidii Pozorskiej i Marii Brzezińskiej uczestniczyli w zajęciach warsztatowych "Od ziarenka do bochenka", które zorganizowała 19 czerwca 2012 r. w Parku Przygody "Zielona Brama" w Przywidzu pani Anna Zulewska.
Drugoklasiści zostali przywitani w Przywidzu przez cztery sympatyczne panie: Lidię, Olę, Kasię i Gosię. Panie instruktorki zapoznawały uczniów z historią chleba, dawnymi sposobami wypieku oraz sprzętami i urządzeniami służącymi do tego celu, uświadamiały o doniosłej roli chleba w życiu człowieka, uczyły szacunku dla chleba, w ciekawy sposób rozbudzały dziecięce zainteresowania tradycjami regionu kaszubskiego. Zajęcia były pasjonujące, gdyż pod czujnym okiem pań instruktorek maluchy same wyrabiały mąkę z wodą, drożdżami i takimi dodatkami jak: sól, odrobina cukru, otręby. Z niedowierzaniem patrzyły na "rosnące" w foremkach ciasto i cierpliwie czekały, aby w odpowiedniej chwili można było wstawić je do pieca. Na nudy nie było czasu, gdyż przez następną godzinę panie instruktorki zajęły dzieciaczkom dłonie lepieniem w glinie. Okazało się, że "nie święci garnki lepią" i że z gliny mogą powstawać różne cuda i cudeńka.
Pieczenie chleba w piecu trochę trwało, ale ruchliwe jak zwykle dzieciaki w ogóle tego nie odczuły. Zaproszone przez panie instruktorki do indiańskiej wioski z zapałem ćwiczyły rzuty tomahawkiem, strzelanie z łuku, indiańskie okrzyki wokół wigwamów, pokonywanie przeszkód jak na prawdziwego Indianina przystało.
Największa niespodzianka czekała na dzieci po wspólnym obiedzie. Okazało się, że z ciasta które dzieci wyrabiały kilka godzin wcześniej, upiekły się wspaniałe, rumiane, pachnące chleby. Każde dziecko zabrało do domu chlebek, którym mogło poczęstować swoich najbliższych. A powrót do domu był atrakcyjny również z innych powodów. Okazało się, że niemałą niespodzianką są dla 8-9 latków lokomotywy, które jeszcze kilka lub kilkanaście lat temu jeździły po torach i ciągnęły po czterdzieści lub więcej wagonów.
Następne dni były dla klasy II A sprawdzianem wiadomości nabytych podczas realizacji projektu "Od ziarenka do bochenka". Podczas pracy z zespołem klasowym opracowano podsumowanie dotyczące historii i tradycji wypieku chleba.

Chleb jest podstawą naszego codziennego pożywienia. W polskiej tradycji chleb był i jest symbolem dostatku i pomyślności. Mówimy "Nasz chleb powszedni", "Chleba naszego powszedniego", "To dla nas chleb powszedni". W dawnych, szczególnie trudnych czasach stanowił zapłatę za pracę. Dlatego do dziś istnieją przysłowia:
"Bez pracy nie ma kołaczy", "Chleb pracą nabyty bywa smaczny i syty", "Ciężko pracować trzeba na kawałek chleba".
Chleb jako symbol pojawia się nie tylko w przysłowiach, ale i w modlitwach. Chlebem łamiemy się przy wigilijnym stole, wkładamy go do wielkanocnego koszyczka ze święconką, chlebem i solą witamy dostojnych gości, chleba i igrzysk domagano się w starożytności, za chlebem rodacy wędrowali w świat.
Od wieków wierzono, że chleb jest darem Bożym, dlatego też otaczamy go szacunkiem, nawet wtedy kiedy tylko o nim mówimy. Pamiętano o tym, aby bochenek wyjęty z pieca jako pierwszy nie był krojony nożem, a jedynie łamany. Przed ukrojeniem pierwszej kromki zawsze kreślono na chlebie znak krzyża. Do dzisiejszego dnia w niektórych polskich domach kawałek chleba, który upadł na ziemię, całuje się i przeprasza. Każdy z nas doskonale rozumie i czuje, skąd bierze się ten głęboki szacunek do chleba.
Oprac. Lidia Pozorska


Podczas realizacji projektu korzystano z następującej literatury:
- Piotr Kowalski: Opowieść o chlebie. Wydawnictwo MUZA, 2007r.
- Małgorzata Zielińska: Domowa piekarnia. Wydawnictwo Olimp Media, 2010r.
- Księga chleba. Wydawnictwo Zysk i S-ka, 2009r.
- Władysław Bełza: Abecadło o chlebie. Wydawnictwo Sara, 2011r.